Rady pro rodiče

Výživa

Recepty

Mrkvové pyré:

Středně velkou mrkev omyjte, oškrábejte, opět omyjte, nakrájejte na drobné kousky. Zalijte vodou tak, aby kousky byly právě ponořené a vařte do měkka. Uvařenou propasírujte přes plastikové sítko nebo rozetřete vidličkou. Aby mrkvové pyré mělo řidší konzistenci, můžete přidat trochu vody, ve které se vařilo nebo odstříkaného mateřského mléka nebo pokračovacího mléka. Také můžete mléko přidat, když dítě příkrm nechce – chuť mléka je dítěti známá, bude je snáze přijímat.

Podobné pyré například z:

  • Jedné brambory
  • Hrsti růžiček brokolice
  • Větší růžice květáku

Vařená mrkev s bramborem:

  • 100 g oloupaných brambor
  • 50 g mrkve
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje

Omyté oloupané a znovu omyté brambory a mrkev nakrájejte, zalijte vodou tak, aby je právě pokrývala. Uvařte pod pokličkou do měkka. Slijte zbylou vodu a přidejte olej. Rozetřete vidličkou, případně přidejte trochu mléka.

Podobné příkrmy například z:

  • Brambor s brokolicí
  • Brambor s květákem
  • Mrkve s květákem
  • Květáku s hráškem

Zeleninová polévka

Polévku připravte použitím polovičního množství zeleniny podle některého z receptů pro příkrmy. Zeleninu dejte vařit asi do 300 ml vody. Uvařenou zeleninu rozmixujte i s vodou, ve které se vařila. Přidejte 1 čajovou lžičku oleje. Přidávejte maso nebo žloutek.

Maso uvařte do měkka. Nakrájejte jej na drobno. Zprvu 1 později 2 vrchovaté lžíce masa přidejte do zeleninového příkrmu pro dovaření. Přidejte velmi jemně nasekané maso do příkrmu rozetřeného vidličkou. Vejce vařte 10 minut, oddělte žloutek a rozetřete. Přidejte do zeleninového příkrmu.

Drůbeží příkrm se zeleninou

Nakrájenou mrkev, celer, petržel, brokolici, květák a kousek krůtího masa uvařte do měkka. Přidejte lžičku oleje a rozetřete jemně vidličkou. Podle potřeby přidejte trochu vody nebo šťávu z mrkve nebo pokračovací mléko.

Jablečné pyré

Jedno velké jablko omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Můžete přidat trochu hotového pokračovacího mléka. Podobně připravte pyré například z banánu nebo z hrušky, později ze směsi ovoce.

Banánový příkrm

Banán nakrájejte na kolečka a vidličkou rozetřete, přidejte 3 – 4 lžičky bílého neslazeného jogurtu a promíchejte.

Rýžová kaše

  • 70 g rýže
  • 100 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového či kukřičného oleje
  • 1 – 2 lžičky cukru

Rýži nasypte do vařící vody a vařte, dokud se voda téměř nevyvaří. Pak přidejte mléko a za stálého míchání uvařte do měkka – asi 20 minut. Vmíchejte olej a cukr.

Krupicová kaše

  • 20 – 25 g dětské krupičky
  • 250 ml mléka
  • 1 čajová lžička slunečnicového, kukuřičného nebo olivového oleje
  • 2 lžičky cukru

V trošce studeného mléka rozmíchejte krupici. Zbylé mléko přiveďte do varu, vlijte do něj mléko s krupicí a vařte za stálého míchání asi 20 minut. Vmíchejte olej a cukr.

Ovesná kaše

  • 20 g ovesných vloček
  • 250 ml vody
  • 50 ml mléka
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje
  • 1 – 2 lžičky cukru

Vločky nechte ve vodě asi 20 minut nabobtnat. Uvařte za občasného míchání. Přidejte mléko a za stálého míchání dovaříme na kaši. Vmíchejte olej a cukr.

Ochucování kaše

Do uvařené dávky neslazené kaše vmíchejte 1 – 2 lžíce ovocného pyré (například banánové, jablečné, broskvové). Můžete použít rozmačkané nebo jemně nastrouhané ovoce. Pokud možno již neslaďte.

Komletní hlavní jídla pro starší kojence

Maso – zelenina – brambory

  • 100 g oloupaných brambor
  • 50 g očištěné mrkve /cuketa, kedluben, zelí, kapusta, hrášek/
  • 40 g vařeného libového masa /hovězí, drůbeží, králík, drůbeží játra/
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje

Nakrájejte brambory a zeleninu uduste v malém množství vody do měkka. Rozetřete vidličkou a přidejte nadrobno nasekané vařené libové maso.

Vařené maso – špenát – bramborová kaše

  • 100 g oloupaných brambor
  • 100 g vařeného špenátového protlaku
  • 40 g vařeného libového masa /hovězí, drůbež, králík, drůbeží játra/
  • 2 čajové lžičky slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje

Brambory omyjte, oškrábejte, znovu důkladně omyjte, nakrájejte na drobné kousky. Dejte vařit do trošky horké vody tak, aby všechny kousky byly právě ponořené uvařenou do měkka prolisujte a s olejem a trochou pokračovacího mléka vymíchejte do hladké kaše. Na talíř dejte zvlášť kaši, špenát a maso.

Kuře se zeleninou

Uvařte 1 střední mrkev, 1 růžičku květáku, 1 růžičku kapusty a kousek kuřecího masa. Maso jemně nakrájejte, ostatní rozmačkejte vidličkou. Přidejte hrst vařené rýže či těstovin a lžičku rostlinného oleje.

Zapečené filé se zeleninou /po prvním roce/

Dušené filé rozeberte, odstraňte případné kosti! Do misky vytřené olejem naklaďte filé, na kousky nakrájenou vařenou zeleninu a vařené rozmačkané brambory promíchané s tvrdým nastrouhaným sýrem. Vše zalijte rozšlehaným vajíčkem a dejte zapéci do trouby.

Brambory nebo rýže s pórkem a masem

Na 2 lžičky rozpáleného oleje dejte na kolečka nakrájený pórek, rozkrájené oloupané rajče a nadrobno nakrájenou mrkev. Podlijte vodou a poduste do měkka. Přidejte nadrobno nasekané vařené maso a vařenou rýži nebo brambory. Můžete také rozmixovat zeleninu a touto omáčkou polít nadrobno nasekané vařené maso a na kostičky nakrájené, do měkka uvařené brambory, rýži nebo těstoviny.

Zeleninová polévka

  • Kousek mrkve, kořenové petržele a pórku, vše asi 5 cm dlouhé, špalíček celeru asi 3×3 cm velký
  • 1 čajová lžička nasekané zelené petrželky
  • 1 polévková lžíce těstovin nebo rýže
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje
  • 250 ml vody

Nastrouhejte mrkev, celer, petržel, přidejte nasekaný pórek a petrželku. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte olej  a těstoviny nebo rýži. Uvařte do měkka.

Krémová zeleninová polévka

  • Kousek mrkve asi 5 cm dlouhý, 1 lžíce hrášku, 1 menší růžice brokolice, špalíček kedlubny asi 3×3 cm velký
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje
  • 200 ml vody
  • 50 ml mléka

Na kousky nakrájenou zeleninu zalijte vodou, přidejte olej a uvařte do měkka. Přidejte mléko a ještě nechte přejít varem. Rozmixujte.

Rajská polévka s vločkami

  • 1 větší rajče
  • 1 menší jablko
  • 2 zarovnané polévkové lžíce vloček
  • 1 čajová lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje
  • 300 ml vody

Rajče spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte. Vločky namočte na 20 minut do vody. Nakrájené rajče zalijte vodou a přiveďte k varu. Přisypte vločky, přidejte olej a za občasného míchání vařte, až jsou vločky hodně měkké. Rozmixujte.

Poskytujeme léčebnou a preventivní péči dětem od narození do 19 let.
Preventivní prohlídky, očkování a konzultace možno objednat na konkrétní čas. Poskytujeme poradenství k nepovinnému očkování s případným individuálním plánem

Služby a vybavení

  • StrepTest na streptokoka
  •  CRP „z prstu"
  • Odběry krve
  • Odběry biologického materiálu

O Medicora +